Kereskedelmi üzlet nyitása

Kereskedelmi egység, üzlet létesítésekor, átépítésekor (építés, bővítés, átalakítás) az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásában az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság hozzájárulása is szükséges, a vonatkozó rendeletben meghatározott dokumentumok alapján. 

Egy új üzlet nyitásakor a törvényes működéshez több ellenőrző hatóság dokumentációja és engedélye is szükséges. Az új kereskedelmi egységek engedélyezését, bejelentését, a 210/2009 (IX.29.) Kormányrendelet szabályozza.

Egy új üzlet megnyitását a területileg illetékes önkormányzatnál kell elindítani, majd az illetékes jegyző általi nyilvántartásba vétel és nyilvántartási szám megadása után lehet megkezdeni a kereskedelmi tevékenységet. A tevékenység megkezdése és bejelentése illeték köteles.

Bizonyos esetekben működési engedélyt kell kérni, ilyen a kémiai biztonságról szóló törvény alá tartozó termékek, illetve a dohánytermékek esetén is, melyek plusz költségekkel járnak. Amennyiben a kereskedelmi egység külön engedélyes termékeket is szeretne, úgy a jegyző közreműködő hatóságként jár el, és értesíti az illetékes élelmiszer-biztonsággal foglalkozó kormányhivatalt.

Kereskedelmi egység, üzlet nyitásakor szükséges dokumentumok, feladatok listáját a kiválasztott kereskedelmi egység linkjére kattintva érheti el.

 

Kereskedelmi egység, üzlet megszűnését a megszűnést követő nyolc napon belül be kell jelenteni a jegyzőnek. A jegyző a bejelentést követően haladéktalanul visszavonja a működési engedélyt, és az üzletet törli a nyilvántartásból. 

(További információkért, segítség kérés és a szolgáltatások ára miatt, keresse szakértő kollégánkat)